Το όνομα Castor & Pollux αποτίει φόρο τιμής στα δίδυμα αδέλφια Κάστορα και Πολυδεύκη, οι οποίοι, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, γεννήθηκαν στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα, στη βραχονησίδα Πέφνος που βρίσκεται λίγο έξω από τον κόλπο του Αγίου Δημητρίου, πολύ κοντά στις τρεις κατοικίες μας.
Πρωταγωνιστές σε δημοφιλείς ιστορίες, όπως το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, η Αργοναυτική εκστρατεία και η αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Θησέα, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν επιδέξιοι αθλητές και προστάτες των πολεμιστών και των ναυτικών. Στην πραγρατικότητα, σε όλη την αρχαία Ελλάδα, συμβόλιζαν την εντιμότητα, την γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την καταγωγή τους με επικρατέστερη την ιστορία όπου ο Δίας, μεταμφιεσμένος σε κύκνο, αποπλάνησε τη Λήδα, τη Σπαρτιάτισσα βασίλισσα και σύζυγο του βασιλιά Τυνδάρεω. Σύμφωνα με τον μύθο, η Λήδα γέννησε ένα αυγό ή κατά παραλλαγή του μύθου δύο· την ωραία Ελένη του Μενελάου, την Κλυταιμνήστρα και τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Ωστόσο, ο ένας από τους διδύμους, ο Πολυδεύκης, θεωρούνταν αθάνατος, ενώ ο Κάστορας, θνητός.
Όταν ο Κάστορας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ο Πολυδεύκης παρακάλεσε τον Δία να σκοτώσει και τον ίδιο, μην αντέχοντας στην ιδέα να χάσει τον αδερφό του που τόσο αγαπούσε. Αλλά ο Δίας πρόσφερε μια διαφορετική λύση· τα δίδυμα αδέλφια μπορούσαν να μοιραστούν την αθανασία και να περνούν εναλλάξ μια μέρα στον Όλυμπο και μια μέρα στον Άδη. Έτσι, ο Πολυδεύκης παραχώρησε τη μισή αθανασία του στον αδελφό του.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης εξομοιώθηκαν με τα αστέρια και τοποθετήθηκαν στον ουρανό ως ανταμοιβή για την απέραντη και ανιδιοτελή αγάπη τους. Οι Διόσκουροι είναι θεότητες ουράνιες και χθόνιες και ως αστερισμός των Διδύμων, είναι στενά δεμένοι με τον θάνατο και τη ζωή, το φως και το σκοτάδι, τον ήλιο και το φεγγάρι. Πράγματι, μπορεί να υπάρξει μέρα χωρίς νύχτα ή φώς χωρίς σκοτάδι; Όλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.